Xbox One’s ommezwaai

Xbox One’s ommezwaai

Wie kent er het bericht getiteld “Een hoop redenen om de Xbox One niet te kopen” nog?

Hierin werd uit de doeken gedaan wat er allemaal mis was met de Xbox One en wat er zo slecht was in vergelijking met de PS4 en uiteraard de PC, volgens ons.
Het nieuwsbericht van BuG was niet het enige artikel wat hier over geschreven werd en de One kreeg enorm veel kritiek over zich heen.
Met name het hele drm verhaal is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten.

Microsoft heeft de klachten serieus genomen en hebben heel wat veranderd aan de Xbox One. Hieronder de grootste hekelpunten en de veranderingen die er gemaakt zijn.

– Het grootste hekelpunt was de always online verplichting. Je Xbox zou elke dag online moeten zijn als je een game wilde spelen. Hoewel dit theoretisch geen probleem is, is dit uiteraard in de praktijk een heel ander verhaal. Internet doet het wel eens niet en internet is niet overal (een voorbeeld dat genoemd werd was soldaten op uitzending). Deze always online verplichting is er niet meer. Je moet alleen een keer met internet verbinden om een day 1 update/download binnen te halen zodat alles naar behoren werkt.

– De strenge drm regels. Games konden niet zomaar verkocht worden aan andere personen. Je moest die persoon 30 dagen in je vriendenlijst hebben en een game kon maar 1 keer doorverkocht worden. Deze regels zijn er geheel af, al heeft het ook nadelen. Digitale aankopen kunnen niet meer doorverkocht worden, de mogelijkheden om via de digitale (snel)weg spellen uit te lenen is verdwenen en je moet altijd je disc in de console hebben als je het spel speelt. Games hoeven daarentegen niet meer geregistreerd worden via internet op de console. De nadelen die er bij zijn gekomen zijn allemaal een resultaat van het schrappen van always online functionaliteit waardoor dit niet meer uitvoerbaar is.

– De verplichting tot gebruik van Kinect. Microsoft had verzonnen dat Kinect verplicht aangesloten moest worden. Waarom? Omdat je dan vanuit je bank door te praten je Xbox aan kan zetten. Hartstikke leuk allemaal, maar daar is in het verleden een hele mooie vinding voor gedaan die exact hetzelfde doet: de afstandsbediening. Het feit dat de kinect aan staat als de Xbox uit staat heeft ook nogal wat stof doen opwaaien. Als het apparaat gehackt wordt kunnen mensen precies zien wat er in huis gebeurt, niet iets waar iedereen zo vrolijk van wordt. Inmiddels is deze vereiste ook geschrapt en kun je de Kinect verwijderen en toch je console gebruiken.

– De snelheid van de console. Het zag er naar uit dat de PS4 de snellere console ging worden. Deze heeft een snellere GPU en GDDR5 RAM. Het enige wat Microsoft daar tegenover kon zetten was het op de chip gebakken SRAM. Inmiddels is er bekend geworden dat de GPU 6,6% hoger geklokt gaat worden dan gepland wat de twee consoles weer een beetje op gelijke voet zet, al zal op GPU-gebied de PS4 nog steeds beter presteren. Over het SRAM was er ook nog goed nieuws. Het SRAM blijkt beter te presteren dan verwacht en de snelheid wordt 88% hoger dan verwacht. Of dit veel verschil gaat maken is niet duidelijk, maar het gat tussen de twee is toch weer een stuk gedicht.

Leave a Reply